2009. december 30., szerda

Menni vagy maradni?

A város ahol élek, hajdan patinás magyar nagyváros, mára szlovákiai megyeszékhely, ahol a magyarok aránya 5% alá csökkent. Ahol az elmúlt években a magyar szervezetek több szobrot és emléktáblát avattak, mint ahány elsőst sikerült beíratni az egyetlen magyar iskolába. Ahol úgy lehet megkülönböztetni a magyarországi turistát az őshonos magyartól, hogy a magyarországi nem fél közterületen hangosan magyarul beszélni. A városban ahol élek néhány éve felállítottak egy Márai szobrot, de csak az író olvashatatlan aláírása van a talapzaton, mert nem merték ráírni, hogy kit ábrázol.

A városban ahol élek a többség utál minket, mi utáljuk a többséget. Ahogy rohamosan fogy a konc mi már egymást is egyre jobban utáljuk. Nyelvi gettóba kényszerítettük magunkat, saját iskolával, színházzal, kocsmával. A gettóból nem tudunk kitörni és ahogy fogyunk, egyre nagyobb a pánik, gyűlölet, düh, reménytelenség. Legyünk őszinték, mi akik ittmaradtunk, már csak a 2. és 3. osztályú anyag vagyunk. A java Londonban, New Yorkban, Prágában és Budapesten él.

Lehet magunkat ámítani, de az az igazság, hogy 50 éven belül elfogy a gyerek az iskolából, elfogynak az intézményeink, és egy elnyújtott vergődés után, lassan eltűnünk ebből a városból (országból).

De addig még sok ember fog lelkileg belerogyni a kilátástalan helyzetbe. Ezért szeretném, ha ezt végre őszintén megbeszélnénk, mi magyarok, kisemberek egymás közt (politikusainkat gondosan kihagyva az egészből). Úgy látom hogy létezik ebben a témában egy végzetes elhallgatás, vagy talán álszemérem, a Magyarországon és a nem Magyarországon született magyarok között.

A magyarországiak nem merik nekünk azt mondani, hogy hagyjátok ott az egészet és települjetek át, mert azt hiszik, hogy mi mindenáron itt akarunk maradni és megsértődnénk, ha ezt mondanák. Mi pedig nem merjük azt kérni, hogy had települhessünk át valamilyen önkéntes de szervezett formában Magyarországra, mert tartunk a (munkahelyeiket féltő) emberek elutasító magatartásától.

Pedig az elmúlt 25 évben 600 ezerrel csökkent Magyarország lakossága. Nem lenne ésszerűbb velünk pótolni a kiesést mint közel- keleti menekültekkel? Nem is beszélve arról, hogyha áttelepülnénk, akkor nem kellene minket támogatni, Magyarországon fogyasztanánk, adóznánk, végre a külpolitika is tehetné a dolgát, nem csak a szomszédálmokkal való torzsalkodás foglalná le az erejét. Rossz nézni, ahogyan a Magyar Állam saját pénzén újít fel a szomszédos országokban, templomokat, iskolákat, színházakat és ez néhány évtizeden belül mind az adott ország vagyonát fogja képezni. Egyszerűen Magyarország kivérezteti magát a szomszédai meg röhögve nézik. Ha fájdalmas akkor is ki kell mondani, mi túszok vagyunk, akikkel sakkban lehet tartani és fékezni lehet Magyarországot. Nem lenne ésszerűbb egy 20 éves kifutású programban mindenkit áttelepíteni, és közösen egy prosperáló, erős, büszke Magyarországot építeni?

24 megjegyzés:

Csapos írta...

Nagy szeretettel várom az észérveken alapuló hozzáaszólásokat: menni, vagy maradni?

nyomkereső írta...

maradni, mindenképp.
Kedves Csapos! Ha gondolod, a következő bejegyzéseiddel szivesen látunk a Körképen :)

Kohen Hanna írta...

A másik megoldás Kassát visszafoglalni !
Én ezt látnám értelmes lépésnek.

Névtelen írta...

"Nyelvi gettóba kényszerítettük magunkat, saját iskolával, színházzal, kocsmával."
Nem hiszem, hogy a magyar iskola, szinhaz nyelvi gettot jelentene. Es ha megis... mi a baj egy gettoval ?

"mint közel- keleti menekültekkel"
nem hiszem, hogy akar Libanonbol, akar Izraelbol Magyarorszag tulsagosan vonzo kivandorlasi celorszag lenne.

"Rossz nézni, ahogyan a Magyar Állam saját pénzén újít fel a szomszédos országokban, templomokat, iskolákat, színházakat és ez néhány évtizeden belül mind az adott ország vagyonát fogja képezni."
Inkabb rossz nezni, ahogyan a Magyar allam penzet iskola-szinhaz-stb tamogatas urugyen lenyuljak, ellopjak. A magyarorszagi tamogatasok kis resze megy csak el ertelmes dolgokra.

"Nem lenne ésszerűbb egy 20 éves kifutású programban mindenkit áttelepíteni, és közösen egy prosperáló, erős, büszke Magyarországot építeni?"
Nem lenne esszerubb... aki akar nyugodtan attelepulhet, egy kassai panellakas araert(12-25mio HUF) viszonylag egesz normalis lakast lehet kapni barhol Magyaroszagon. Miert kellene barkit is eroszakkal(?) attelepiteni.

"A városban ahol élek a többség utál minket, mi utáljuk a többséget."
van aki utal, van aki nem... rengeteg kassai "szlovaknak" anya, apja, nagyapja, nagyanyja magyar meg magyar volt.

"Menni vagy maradni?"
Ezt mindenkinek inkabb az egyeni "preferenciai" alapjan kell megvalaszolnia. Hulyeseg errol abbol a szempontbol gondolkodni, hogy jobb lesz-e Magyarorszagnak, a magyaroknak akkor, ha valaki attelepul vagy marad.

Névtelen írta...

Szilveszter napján olvastam ezt a jajkiáltásnak is beillő eszmefuttatást, ezért szívem szerint úgy fognám fel, mint egy macskajajos ébredés utáni fejfájást így a végleg elbúcsúzó 2009-es esztendő zárásaként. Tudom, hogy egy új évszám nem jelent tabula rasa-t, de játsszunk el mégis ezzel a lehetőséggel legalább gondolatban és higgyük el magunkról, hogy nemcsak Budapesten, Prágában, Berlinben vagy Londonban, hogy azUSA-t mos ne is említsem lehetünk jó fejek, hanem itthon is. És ezt hitessük el itt másokkal is, mert ez a kishitűség bomlasztja a közösséget a legerősebben. Amíg nem figyelünk oda a saját eredményeinkre, képességeinkre, hanem csak a messziről jöttek nagysága előtt hajbókolunk, addig valóban ilyen látomások fognak gyötörni bennünket. A minap említettem Csáky Pálnak, hogy egy hosszú távú jövőképet kellene közösen megfogalmaznunk, politikusok és a politikát nem sokra tartó értelmiségiek együtt. A közéletre ráférne egy jókora nagytakarítás, kivált a vezetők, a döntéshozók, a véleményformálók körében. Már fogalmazódik bennem egy hosszabb esszé, amelyet persze nem tudom, hogy hol fognak leközölni, de ettől függetlenül papírra vetem. Addig is bízzunk a jobb jövőben...
A pálya széléről, egy szigetlakó

Parkanyer írta...

@Csapos, nagyon velejébe vágó poszt! Bár a konklúzióval nem értek egyet, az a fajta ember vagy, akivel szivesen leülnék egy üveg wiszki mellé megvitatni az egész teóriát.. Mégis mit látsz jobb megoldásnak az "etnikai" gettó helyett: az alternatív tannyelvű iskolákat, félnyelvű miséket? Továbbá miért nem bízol a politikában? Világos, rossz a híre és amit az ember az ujságokban olvas a politikusokról, inkább mérföldekre elkerülné a többségüket. De mennyire végzeteses hibás felfogás!
http://parkanyer.blogspot.com/2008/10/egy-rvid-kznyrl.html
http://www.konzervatorium.hu/cikkeink/koezeletpolitika/16-apolitikavedelmeben

@legutóbbi Névtelen: sajnos ez nem csak kishitűség kérdése (bár kétségkívül nagy szerepe van), hanem a lehetőségek akkut hiánya, ami miatt sokan Budapest, Prága, Berlin vagy London felé veszik az irányt. Az egyéni érvényesülés vágya elementáris hajtóerő és ha a lehetőségeket a szülőföld képtelen megteremteni, akkor csak a vándorolás marad.

Már két évtizede ezzel a jövőképpel foglalkozunk, ami olyan mint a jeti: mindenki hallott már róla, de még senki sem látta. Mindenesetre várjuk az esszét!

Csapos írta...

@nyomkereső
Köszönöm.


@Kohen Hanna
Az elmúlt 60 évben, kivétel nélkül minden Magyar Kormány azt üzente nekünk, hogy a jelenlegi határokat sérthetetlennek tartja/elfogadja. Ami végül is érthető, mert Magyarország katonai, külpolitikai mozgástere a nullával egyenlő. Tehát arra kérlek kedves Hanna ne hülyíts minket, szegény szerencsétleneket, teljesíthetetlen ígéretekkel. Nekünk megvalósítható javaslatokra van szükségünk.


@Névtelen 14:58

-A gettó belterjes és degenerációhoz vezet. Sajnos már a mi esetünkben is.

-Magyarország lélekszáma az előrejelzések szerint 2050-ben 8,5 millióra(!) fog csökkenni. Nem hiszem el, hogy csak nekem tűnik ésszerűnek, hogy a mi áttelepülésünk legyen az ami ezt megállítja. Kis túlzással megmenthetnénk Magyarországot. Ami szerintem nem egy rossz terv.

- Egyetértek, rengeteg pénzt nyúlnak le a mi megélhetési magyarjaink is. A magyar állam egy csomó önjelölt író/helytörténész kiadványát támogatja. A Magyar adófizetők pénzének nagy hányada tinglitangli C kategóriás előadók falunapi fellépéseinek finanszírozására megy el. De, akkor is az a legfájdalmasabb, ahogy az itteni hatalom azt eleve bekalkulálja, hogy a déli járások infrastrukturális fejlesztéseibe, intézményfeltartásába majd úgyis beszáll Magyarország. Hiszen csak nem hagyják cserben véreiket. A mi adónkból pedig fejlődik Zsolna, Nagyszombat Pozsony. Egyszerűen palira veszi Magyarországot, és ehhez mi itt élő magyarok asszisztálunk.

- Erőszakkal szerintem sem szabad senkit sehová telepíteni, de én ilyet nem is írtam. Egy önkéntes alapon működő, de szervezetten segített 20 évre előre ALAPOSAN kidolgozott áttelepülési program volna a megfelelő.

-Szerintem ezt a kérdést most sem hagyják rá az egyes emberekre. Hanem elég erőteljesen az van sulykolva (szi magyar pártok, magyar kormányprogramok) hogy maradni kell. Én pedig a bejegyzésemben kifejtett indokok alapján azt állítom, ezen változtatni kell és az áttelepítést kell ösztönözni.

A többieknek hamarosan válaszolok...

Csapos írta...

@Névtelen 6:57
Nagyon sajnálom, ha a bejegyzésem egy részeges eszmefuttattatásának tűnik. Kishitűnek sem gondolom. Bátorságra van szükség ahhoz, hogy felismerjük, a helyzet megváltozott és egy másik utat kell választanunk. Sokkal kényelmesebb GONDOLKODÁS nélkül elfogadni, hogy nekünk az a jó ha ittmaradunk a helyünkön. De valaki indokolja már meg, miért ez a helyes út! Jellemzően mindegyik hozzászóló szerint a maradás a helyes, de senki sem indokolta meg miért. Én még egyetlen olyan
pártprogrammal, vagy egyéb írással sem találkoztam, ahol ezt a kérdést fel merték volna vetni. Pedig ez az a kérdés ami minden egyes nap felvetődik a szi magyarokban. Szóval, miért jobb megoldás lassan és fájdalmasan végleg felőrlődünk, mint megtérni anyanemzetünkhöz és boldogabb jövőt biztosítani utódainknak és Magyarországnak egyaránt? Nagy tisztelettel várom erre az egyszerű kérdésre adott egyszerű válaszokat.

Névtelen írta...

Szerintem az nem igaz, hogy ez a kérdés minden nap felvetődik minden egyes szlovákiai magyarban.
Bennem még egyszer sem fogalmazódott meg ez a kérdés.

Névtelen írta...

@Parkanyer
Köszönöm az elismerő szavakat!
Ami a mi kis gettónkból való kitörési lehetőségeket illeti az egy külön téma. Röviden csak annyit, hogy sokkal kevésbé utálható az a nemzet amelyiknek tagjaival személyes (baráti) kapcsolatban állunk.Vica-versa. Tehát dunaszerdahelyi nyugdíjasklubnak zsolnai nyugdíjasklubbal közösen kellene csehországi kirándulásokat szervezni. Komáromi iskoláknak poprádi iskolákkal felvenni a kapcsolatot és nyáron Magyarországon télen meg a Tátrában túrázni. Ehelyett totális el és bezárkózás a jellemző.
Ami a politikusainkat illeti, ebben a témakörben elfogultság miatt abszolút nem vehetőek komolyan. A szi magyar politikusoknak a mindennapi megélhetése függ attól hogy legyen elég magyar szavazó. Érdemes megnézni, hogy legvehemensebben a politikusok és pedagógusok hangoztatják, hogy maradni kell minden áron. Ha akadna egy tökös újságíró és feldolgozná, hogy prominens képviselőinknek a gyermekei hova jártak iskolába és hol élnek, félek, nagyon meglepődnénk. Nekem az a benyomásom, hogy az elitünk már régen az elköltözés mellett döntött, csak ezt nem vallja be.

Csapos írta...

Az előzőt én írtam, csak lemaradt a nevem...

Unknown írta...

Először is elmondanám, hogy én magyarországi magyar vagyok, és nem akarom megbántani szlovákiai (nálunk a felvidéki kifejezés terjedt el, érdekes módon) magyarokat, hogy a belügyükbe avatkozok, csak véletlenül erre tévedtem, és gondoltam elmondom, hogy nekem mi a véleményem.
Bennem személy szerint meg sem fordult a fejemben, hogy féltenem kellene az állásomat a határon túl élő magyaroktól, és szerintem a többségben sem. A lakosság nagy része felháborodott, mikor a kormány elutasította a kettős állampolgárságot, pedig a többség megszavazta volna. Én személy szerint örülnék, ha a kormány segítené azokat, akik át szeretnének jönni, de nálunk elég siralmas a helyzet. Pillanatnyilag Szlovákiában nagyobb jólét uralkodik, mint nálunk, állandóan civakodunk és marjuk magunkat, és a jelenlegi kormány meg az ellenzék gyakorlatilag egy kutya csak más köntösben. A magyarság (vagyoni) elitje is inkább elhagyja az országot, mert egy rosszabbak az állapotok. Az ország teljesen eladósodott, a munkanélküliség az egekben van, a válság tönkretette a gazdaságot, és a privatizációval teljesen tönkretette a magyar vállalatokat (például a MALÉVet, ami világ érdekeltségű légitársaságból Európaivá sorvasztottak), mert ugye ők a saját érdekeltségük mellett nem az országot tartják szem előtt, hanem a világgazdasági/anyavállalati szempontokat. Még egyszer mondom, én tiszta szívből támogatnám azokat, akik ide akarnak költözni, de ha érzelem mentesen, hideg fejjel nézem a két országot, inkább Szlovákiát javaslom.
Remélem bepofátlankodásomat nem veszitek sértésnek, és nem bántottam meg senkit, mert nem ez volt a célom, csak el akartam mondani, hogy mik a magyar állapotok itt, Budapesten és az országban.

mz/x írta...

Üdvözöllek!

Csak most olvastam a bejegyzést,és eszembe jutott egy régebbi bejegyzés ami a Felvidék blogon jelent meg.
http://felvidek.blog.hu/2008/12/11/zaszloegetes_1
Igazából a kommenteket érdemes elolvasni ugyanis egy kommentező többek között a következőt írta:
"Nem kötelez senki sem arra ,hogy ott éljetek.Ti vagytok csöppagyúak,hogy egy olyan államban éltek,egy olyan államhoz ragaszkodtok ahol lábbal tipornak"

Csapos írta...

@Anonymous 2010. január 4. 9:22
Lehet, hogy túloztam, de tapasztalataim szerint a szi magyarok többségét napi szinten foglalkoztatja, hogy miért nem érzi magát otthon a szülőföldjén. Hogy a másik nemzet reakcióiból ítélve leginkább ufónak érezheti magát. Miért van az, hogy ha ketten agyonvernek egy lapátnyéllel egy harmadikat, az 10 soros hír az újságok negyedik oldalán, de ha egy magyar politikus mond valami félreérthetőt, az főoldal, főműsoridő. Hogy miért kell egy olyan országban élnie ahol Ő az elsőszámú közellenség. Minden, de minden egyes nap foglalkozik ővele a média, pedig Ő rendesen dolgozik, adózik, de mégis állandóan valami baj van vele ebben az országban. Szerintem már minden szi magyarban felmerült, szeretné-e , hogy az utódai is egy ellenséges közegben nőjenek fel. Miközben 20 kilométerre a lakóhelyétől egy olyan ország van ahol mindezek a problémák megszűnnek. Jól döntött-e Márai Sándor, hogy Magyarországra költözött? Nagy színész lett volna-e Kaszás Attila, ha marad? Megszületett volna-e Tanú című film, ha Bacsó Péter Kassán éli le az egész életét? Kiteljesedhetett volna-e Kassák Lajos Érsekújvárott? Ezek az emberek árulók voltak?

Névtelen írta...

Kedves Csapos, ha nincs ellenedre a témában fórumot nyitnánk a Kassai Figyelőben. Ha a dolog érdekel, kérlek jelentkezz az alábbi e-mail címre: kassaifigyelő@gmail.com

üdvözlettel:
Havasi Péter, főszerkesztő

Névtelen írta...

Nagyszüleim megéltek egy "lakosságcserét", szerintem kiakadnának, ha elmesélném nekik, hogy valakinek az agyában felmerül csoportos, szervezett áttelepülés. Bocs, nincsenek észérveim, csak jelzem, hogy ez veszélyes terep.

Csapos írta...

@Balázs
Kedves Balázs, abszolút nem tekintem a hozzászólásodat bepofátlankodásnak! Sőt, épp ellenkezőleg, mivel ez egy valódi közös magyar-magyar ügy. A hozzászólásodra, had válaszoljak egy anekdotával: Egy jómódú angol úriember egyszer ellátogatott Afrikába, és ott találkozott egy szegény bennszülöttel. Megkérdezte a bennszülöttet: -Mi hiányzik a boldogságához? -Egy saját ház hideg meleg vízzel, egy autó, biztos megélhetés-válaszolta a bennszülött . Az angol ekkor elgondolkodott, hiszen neki mindene megvolt amire ez az ember vágyott, mégsem volt boldog. Nektek Magyarországon születetteknek, mindenetek megvan amire mi annyira vágyunk, mégsem vagytok boldogok. Balázs, magasról tegyél rá mi van a Malévvel és légy boldog! Ja, és nagyon köszönöm, hogy te nyitott szívvel visszafogadnál bennünket. Jólesik az ilyesmi.

csaksikerulegyszer írta...

Csapos!

Mo-i magyar vagyok, Bp-ről. A Bumm.sk fórumán számtalanszor írtam azonos tartalmú "rövideket".

Már csak a felvidéki magyarság fogyásának hideg statisztikai adataiból is pontosan látszik, hogy a maradás a teljes eltűnés útja. Éppen ezért a magyar kormánynak áttelepülési programot kellene kidolgoznia, ahogy tették ezt korábban Németországban vagy Törökországban (pl. bolgár göcsmenek). Ez egyszerre nemzeti érdek és Mo szigorú gazdasági érdeke is.

Csapos írta...

@mz/x Kicsit nyers az általad bemásolt idézet, de jogos. Kívülről jobban látszik a létünk abszurditása. Minket gyermekkorunk óta utolsó mohikános romantikával etetnek. Pedig mi nem vagyunk utolsó mohikánok. Mi partra vetett halak vagyunk, akiktől néhány méterre ott a víz. De mint tudjuk egy igazi faszagyerek hős hal nem alkuszik és nem mozdul, hanem szépen lassan kimúlik.

Csapos írta...

@Havasi Péter
Kedves Havasi Péter, én leszek a legboldogabb, ha körbejárják ezt a témát. Sajnos szabad idő hiányában egy másik fórum elindításában nem tudok részt venni. De, arra kérem számoljon be az eredményről.

Csapos írta...

@Névtelen 2010. január 9. 17:40
A kitelepítés és az áttelepülés között óriási a különbség. A kitelepítés szörnyű igazságtalanság volt. Tovább nem is szeretném ezt részletezni. De a bejegyzésed olvasásakor eszembe jutott, hogy én egy kitelepített család már Magyarországon született tagjával történő beszélgetés alkalmával világosodtam meg. Rájöttem, hogy benne már nincs semmi keserűség. Ő már Debrecenben nőtt fel, debreceni lokálpatriótának érezte magát, ott vannak a barátai és boldogan éli a mindennapos életét. Akkor megkérdeztem magamtól, hogy mi lenne, ha az én szüleimet is kitelepítették volna? És akkor nagyon nagyon nehéz volt magamnak bevallani, hogy jobb lenne. És akkor megkérdeztem magamtól, hogy jó apa vagyok-e ha tudom hogy mi lenne a gyerekemnek jó, de mégsem teszem meg? De, én egyedül nem tudok innen elmenni, csak ha megyünk mindannyian. Vannak helyzetek amikor a legnagyobb hadvezérek is visszavonulót fújnak. Vannak helyzetek amikor egy nemzetnek a szebb, gazdagabb közös jövő érdekében vissza kell fogadnia nemzettársait.

Csapos írta...

@csaksikerulegyszer
Nagyon örülök a bejegyzésednek. Úgy érzem mi egy húron pendülünk. Ha, volna valamilyen javaslatod, milyen eszközökkel lehetne a szervezett áttelepülés kérdéskorét a közbeszed tárgyává tenni, írd meg. Ne csüggedj a rossz visszajelzések miatt, és folytasd a vitáidat. Nagyon fontos, hogy minél több ember kezdjen el gondolkozni ezen a a témán. És akkor majd csak sikerül egyszer...

Hosé írta...

Csapos, te kopoltyútlan, szerencsétlen ötödrendű emberféle, tudod mi érződik az egészből? A SIKERTELENSÉGED! Abból pedig nem kér se a Felvidék, se Mo se USA, SENKI a világon! Te feladtad már régen, talán az anyaméhben! Ismerek ilyen embereket, magyarokat szlovákokat is, de kerülöm őket! A magyar államnak egyáltalán nem kéne hülyékkel és szerencsétlenekkel foglalkoznia! Semelyik államnak sem! Simán Afganisztánban a helyed, de ha úgy jobb számodra ott van Kuba vagy Észak Kórea! Ott a te helyed! Habár csak a döglött hal úszik az árral, de ez a siránkozó hal a sirályok csőrébe való! fuj! Ember küzdj és bízva bízzál! Üdv Révkomáromból

Csapos írta...

@Hosé
Egyedüli reálisan kivitelezhető módja, hogy unokáink magyarok maradjanak, hogy vagyonunk, értékeink, génállományunk hosszútávon a magyarságot gazdagítsák az, ha szervezetten áttelepülünk. Ez sokaknak nem tetszik és nekem is nagyon fáj kimondani. Gyávák vagyunk, ha ezt a problémát nem oldjuk meg, de továbbgördítjük a gyermekeinkre. Tehetetlenek vagyunk, ha addig várunk míg Komáromban és Királyhelmecen is 20%-alá csökken az arányunk. Miközben Magyarország fogy, és hosszú idő óta a mi generációnknak van reális esélye arra, hogy minden értékét könnyen és egyszerűen átmentsen oda. Mi akik itt nőttünk fel, nagyon nehezen találnánk a helyünket a jelenlegi Magyarországon. De gyermekeinkért, nemzetünkért áldozatokat kell hozni. A mellveregetés nem segít. Itt a történelmi lehetőség, hogy csináljunk valami tényleg nagy és fontos dolgot, amit az utókor is megsüvegelne. Van hozzá erőnk, hogy kilepjünk a történelem által ránk kényszerített szerepből? Van még öntudatunk? Van még akaratunk? Vagy csak sodródni tudunk a szakadék felé, és már kapálózni sem akaródzik?

Ha a szülőföldűről elmozdulni árulás, akkor honfoglaló őseink voltak a legnagyobb árulók. Én tisztelem a honfoglaló magyarokat, akik reálisan felmérték a helyzetet, és mertek földet cserélni, mikor ezt diktálták a körülmények. Kedves Hosé, neked mi a véleményed őseink cselekedetéről?